Klasyczne włoskie danie jest jednym z najłatwiejszych do wykonania w domu. Sos jest łatwy do przygotowania – wszystko, czego potrzebujesz, to zgniecione pomidory w puszce, 4 uncje pasty pomidorowej i woda. Możesz dodać własne dodatki smakowe, jeśli chcesz. Spróbuj użyć pełnoziarnistego spaghetti zamiast białego. Ugotuje się szybciej i będzie miało więcej składników odżywczych niż biały makaron. Bezglutenowy makaron jest jeszcze zdrowszy!
Aby rozpocząć gotowanie, napełnij duży garnek zimną wodą około 3/4 i dodaj 2 łyżeczki soli. Dodaj spaghetti i gotuj, pod przykryciem, przez 5 minut, aż będzie al dente, sprawdzając, czy jest ugotowany w całości. Upewnij się, że twój makaron jest al dente – ugotowany z gryzieniem – dla najbardziej aromatycznego posiłku. Następnie odcedź makaron i podawaj.
Po ugotowaniu mięsa przygotuj sos. Będziesz potrzebował 2 łyżki wody, aby sos był nieco bardziej suchy, ale nie za suchy. Po przygotowaniu sosu, możesz dodać go do mięsa i dusić przez około trzy godziny lub do momentu, gdy makaron będzie al dente. Gdy spaghetti jest już ugotowane, dodaj ulubiony ser lub przybranie.
Gdy mięso się ugotuje, zalej nim makaron i gotuj na małym ogniu. Im dłużej się gotuje, tym więcej smaku będzie miało. Następnie, podaj go na wybranym przez siebie makaronie. Oprócz oszczędności czasu, będziesz serwować obfity i satysfakcjonujący posiłek, który pokocha cała Twoja rodzina. Aby uzyskać najlepszy włoski posiłek, wypróbuj ten przepis, a twoja rodzina ci za niego podziękuje!
Aby zaoszczędzić jeszcze więcej czasu, zamroź mięso mielone i gotowy sos osobno i miej je pod ręką na szybki posiłek. Następnie wystarczy odgrzać sos w dogodnym dla siebie momencie. Resztki świetnie nadają się na lunche, dania z zamrażarki i kolacje w tygodniu. Do dania dodaj zieloną sałatę, chleb czosnkowy i węzełki czosnkowe. Kiedy przyjdzie czas na jedzenie, twój obiad spaghetti jest gotowy.
Możesz również użyć własnego sosu na bazie pomidorów. Sos Bolognese jest najbardziej powszechnym i uniwersalnym sosem w stylu włoskim. Możesz również dodać do sosu mieloną włoską kiełbasę, aby uczynić go bardziej aromatycznym. Możesz również dostosować ciepło sosu, dodając więcej lub mniej suszonych przypraw. Innym sposobem na zaoszczędzenie czasu jest przejście na sos pomidorowy w stylu włoskim. Możesz nawet zastąpić sos pomidorowy pomidorami pokrojonymi w kostkę i makaronem z cukinii.