Więc chcesz wiedzieć, jak zrobić spaghetti z gotowym sosem. Prawdopodobnie słyszałeś o gotowych sosach do spaghetti i zastanawiałeś się, czym różnią się one od domowych. Oto kilka wskazówek:
Przygotowując domowy sos do spaghetti, zawsze należy podgrzać trochę oliwy z oliwek extra virgin. Dodaj do niej ząbek czosnku i przepołowionego pomidora. Podgrzewaj, aż zacznie się gotować. Mieszaj go od czasu do czasu, aż stanie się gładkim puree. Następnie wymieszaj z przygotowanym sosem pomidorowym. Gotuj przez 20 minut, a następnie wymieszaj z parmezanem i podawaj. Resztki sosu możesz przechowywać w lodówce, aż będziesz chciał go podać.
Przy gotowaniu makaronu pamiętaj, że zawsze powinieneś regulować ilość wody, którą dodajesz do garnka. Ilość wody, którą dodasz, będzie się różnić w zależności od tekstury makaronu. Upewnij się, że nie dodajesz zbyt dużo wody na raz, bo skończysz z sosem o konsystencji zupy. Kiedy makaron i sos będą miały odpowiednią konsystencję, zdejmij je z ognia. Przy podawaniu posyp serem i podawaj.
Jeśli nie masz ochoty robić własnego spaghetti, dodaj do mieszanki mieloną wołowinę. Jeśli masz resztki kurczaka, dodaj go. Możesz również dodać mielonego indyka. Tylko upewnij się, że ugotujesz go przed dodaniem sosu. Jeśli chcesz, aby Twoje spaghetti było ostrzejsze, użyj pikantnego sosu pomidorowego. Smak będzie równie dobry. Możesz również użyć innych rodzajów mięsa lub warzyw. Użycie gotowego sosu sprawia, że gotowanie spaghetti jest jeszcze szybsze!
Przygotowując resztki spaghetti, rozważ zamrożenie go w słoikach. Po schłodzeniu można go przechowywać w lodówce nawet przez 3 miesiące. Aby użyć sosu później, wystarczy ponownie podgrzać go na kuchence na średnim ogniu. Gdy będzie już ciepły, podaj go na makaronie spaghetti i posyp serem. To takie proste! Ciesz się korzyściami zdrowotnymi tego pysznego i taniego posiłku! Jeśli chcesz ponownie odgrzać resztki sosu, to również świetny przepis na szybki posiłek.
Możesz wzbogacić zwykły sos pomidorowy o różne przyprawy i zioła. Włoska kiełbasa, mielona wołowina lub wieprzowina, a nawet jagnięcina są doskonałym źródłem białka i smaku. Upewnij się, że te mięsa są brązowe na patelni przed dodaniem ich do sosu. Możesz je również usmażyć drewnianą łyżką, aby rozbić kawałki mięsa, a następnie odsączyć nadmiar tłuszczu. Dodaj ugotowane mięso do sosu pomidorowego i gotuj na wolnym ogniu, podczas gdy makaron się gotuje.
Możesz również dodać smaku do sosu, smażąc najpierw warzywa. Jeśli zdecydujesz się dodać czosnek, upewnij się, że gotujesz go przed dodaniem reszty składników. W przeciwnym razie jego smak zostanie zamaskowany. Aby uzyskać naprawdę pyszny posiłek, możesz dodać na patelnię posiekaną cebulę, marchewkę lub pokrojone w plasterki grzyby. Dodaj do sosu wyciśnięty sok z cytryny i ciesz się pysznym posiłkiem!