Oto prosty, jednogarnkowy przepis na pysznego łososia, który z pewnością spodoba się Twoim gościom. Umieść filety z łososia w oliwie z oliwek na blasze i skrop odrobiną miodowej marynaty. Dodaj odrobinę soku z cytryny i świeżego tymianku i masz pyszny posiłek dla dwojga. Aby dodać trochę więcej ciepła, dodaj wędzoną paprykę, chili w proszku lub czosnek w proszku.
Aby upiec łososia, umieść nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Dodaj łososia na patelnię. Przykryj patelnię, aby pozwolić rybie dojść do pary. Piecz rybę przez 2 do 4 minut, aż będzie łatwo się łuszczyć. Jeśli nie masz patelni, możesz użyć mikrofalówki na średniej mocy przez około minutę. Tak czy inaczej, Twój obiad będzie gotowy w mgnieniu oka. Tylko upewnij się, że nie przegotujesz swojej ryby!
Możesz również usmażyć ją w sosie z zielonego pieprzu dla dodatkowego smaku i koloru. Ten sos może być przygotowany z wyprzedzeniem. Upewnij się, że zdjąłeś skórę z ryby przed podaniem, aby mieć pewność, że jest idealnie ugotowana. Mały plasterek łososia będzie się łatwo łuszczył po przekłuciu. Możesz też użyć termometru, aby sprawdzić temperaturę. FDA zaleca gotowanie ryb do 145 stopni Fahrenheita.
Aby upiec łososia, możesz kupić rybę w całości lub kupić filety w podobnym rozmiarze. Następnie możesz wyłożyć arkusz folii papierem pergaminowym. Połóż łososia na papierze pergaminowym tak, aby folia nie dotykała ryby. Kiedy będziesz gotowy do pieczenia łososia, po prostu zawiń go szczelnie w foliowy pakiet. Łosoś jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które mogą obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, wysokiego ciśnienia krwi, a nawet stanów zapalnych.
Aby upiec łososia, zacznij od doprawienia filetów solą. Następnie natrzyj łososia sosem, aby zapobiec suchym miejscom. Piecz łososia przez piętnaście do osiemnastu minut, aż będzie nieprzejrzysty i łuszczący się przy krojeniu widelcem. Możesz go również podpiec przez ostatnie 1-2 minuty. Po tym czasie udekoruj danie świeżymi ziołami. I nie zapomnij podać go z prostym sosem!
Jest kilka sposobów na przygotowanie łososia, w tym pieczenie go w occie przez 10 minut przed grillowaniem. Aby uzyskać dodatkowy smak, dodaj odrobinę pieprzu cayenne. Możesz też użyć nasion sezamu, koperku i cebuli. Prosty łosoś z grilla jest gotowy w osiem minut i możesz go nawet połączyć z sałatką. Następnie podaj go ze stroną kremowego orzo lub zwiędłego szpinaku.
Innym szybkim i łatwym przepisem na łososia jest teriyaki. Ten japoński styl sos ma korzenie na Hawajach, ale został spopularyzowany w USA przez Hawajczyków. Tamari i brązowy cukier można zastąpić sosem sojowym. Ten przepis jest również bezglutenowy. Dobrze przyrządzony łosoś teriyaki jest zdrowym i pysznym posiłkiem. Można go również podawać z ryżem na parze. Połączenie przypraw i warzyw sprawia, że jest to posiłek kompletny i satysfakcjonujący.