Na pewno większość z Was przygotowuje na zimę dżemy czy kompoty, dlatego poniżej przedstawię Wam pyszny przepis na kompot z wiśni.
Jak zrobić kompot z wiśni na zimę? – przepis
Składniki:
– ok. 2 kg wiśni
– 4 łyżki cukru na słoik o pojemności 400 ml
– woda przegotowana
Przygotowanie:
Wiśnie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie warstwami przesypujemy do słoików. Każda warstwa powinna zostać zasypana cukrem. W zależności od upodobań możemy wkładać wiśnie z pestkami lub bez. Następnym krokiem jest wlanie do słoików zimnej wody tak, aby całkowicie zasłoniła wiśnie – mniej więcej do 3/4 słoika. Następnie zamykamy słoiki i wstawiamy je do garnka z wodą. Woda w garnku powinna sięgać 3/4 wysokości słoików. Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy w garnku pod przykryciem około 20 minut.
Jeżeli po upływie 20 minut cukier w słoikach nie rozpuści się należy potrząsnąć nim mocno. Tak zrobiony kompot przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu. Oprócz tego należy pamiętać, aby na słoiku umieścić kartkę z datą – ułatwi nam to wybieranie kolejności słoików.
Pamiętajmy, że zamiast sypać wiśnie cukrem, możemy przyrządzić syrop, którym zalejemy przed pasteryzacją wiśnie w słoikach.