Polacy słyną z robienia przetworów na zimę. Kto z nas nie lubi zajadać się buraczkami, czy ogórkami konserwowymi podczas zimowych miesięcy? Na szczęście nie poprzestajemy na warzywach. Tym razem odpowiemy na pytanie: jak zrobić kompot z czereśni na zimę?
Dlaczego czereśnie?
Te słynne, polskie owoce słyną przede wszystkim z tego, że mają mało kalorii. Chętnie włączane są więc do codziennego menu przez osoby będące na diecie. Poza tym zawierają wiele cennych składników, takich jak: witaminy z grupy B, witamina K, żelazo, fosfor i wapń.
Jak zrobić kompot z czereśni?
Potrzebujemy kilogram czereśni, 250 g cukru oraz pół litra wody. Z umytych czereśni pozbywamy się szypułek. Drylujemy je lub nakłuwamy, aby zapobiec ich pękaniu podczas gotowania.
Kolejny etap to zagotowanie w garnku wody z cukrem i wrzucenie czereśni.
Następnie świeży kompot przelewamy do słoików. Najlepiej kupić szklane naczynia typu twist. Mocno je zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Po ostudzeniu przenosimy słoiki do spiżarni.