Chili con carne jest daniem bardzo szybkim, a jego najważniejszym składnikiem jest mięso.
Jak zrobić chili con carne? – przepis
Składniki:
– mięso mielone 500 g
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 puszka kukurydzy
– 1 puszka pomidorów bez skórki (pomidory krojone ok. 400 g)
– 1 cebula
– 1 papryka czerwona
– 1 ząbek czosnku
– 250 ml bulionu
– papryczka chili lub ostra przyprawa chili
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka cukru
– sól, pieprz, natka pietruszki, kolendra, oregano
Przygotowanie:
Cebulę należy pokroić w kostkę i podsmażyć na dwóch łyżkach oleju. Kiedy cebula będzie zarumieniona dodajemy mięso i smażymy do uzyskania ciemnego koloru. Papryczkę chili kroimy drobno, usuwając uprzednio wszystkie ziarenka. Do mięsa dodajemy pomidory z puszki razem z wodą oraz koncentrat pomidorowy. Czosnek przeciskamy przez praskę i razem z bulionem dodajemy do mięsa. Następnie oczyszczamy paprykę i kroimy ją w kostkę, a kukurydzę oraz fasolę odsączamy na sitku. Po upływie 20 minut składniki te wkładamy do mięsa i gotujemy dalej pod przykryciem ok.15 minut. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
Pamiętajmy, że ta potrawa powinna zawierać trochę wody, dlatego jeśli jest jej za mało należy dolać nieco bulionu.
Jak zrobić chili con carne?
1 odpowiedzi
Best Answer