Jak zamarynować wołowinę?

PytaniaKategoria: InneJak zamarynować wołowinę?
Oliwia zapytał 6 miesięcy temu

Jak zamarynować wołowinę?

1 odpowiedzi
Best Answer
Krzysztof Wieczorek Personel odpowiedział 6 miesięcy temu

Polacy uwielbiają jeść wołowinę, chociażby pod postacią pieczeni. Jednak, aby to mięso pochodzące od krowy rozpływało się w ustach, a jego smak był idealny, nie wystarczy szczypta soli. Należy bowiem odpowiednio taką wołowinę zamarynować.

Jak zamarynować wołowinę, aby była krucha?

Marynata spowoduje, że wołowina stanie się nie tylko krucha, ale także bardzo aromatyczna. Pierwszą i najważniejszą poradą jest kwestia czasu, jaki poświęcić na tą czynność. Okazuje się, że mięso najlepiej jest marynować przez kilkanaście godzin.

To nie koniec wskazówek. Warto dodać zioła i wymieszać je z olejem. W celu szybkiego zmiękczenia kawałków polędwicy świetna będzie również musztarda. Wystarczy tylko natrzeć nią mięso i poczekać dwie godziny.

Czerwone wino lub ocet

Oczywiście pomysłów na to, jak zamarynować wołowinę, jest więcej. Wymieńmy chociażby dwa z nich. Pierwszy to użycie octu połączonego z dużą ilością pieprzu oraz przypraw. Ale jeszcze ciekawsza i bardziej skuteczna okaże się marynata za pomocą czerwonego wina.

Połowa szklanki takiego wytrawnego wina plus inne wymieszane składniki (chociażby szklanka wody, listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego) to przetestowany przepis na delikatną wołowinę, którą należy odstawić do lodówki na dwanaście godzin.