Jak zamarynować golonkę wieprzową?

PytaniaKategoria: DietaJak zamarynować golonkę wieprzową?
Stanisław zapytał 2 miesiące temu

Jak zamarynować golonkę wieprzową?

1 odpowiedzi
Best Answer
Krzysztof Wieczorek Personel odpowiedział 2 miesiące temu

Golonki wieprzowe to dania, które często można spotkać na weselnych stołach. Podawane są także na innych rodzinnych imprezach. Szczególnie zajadają się nimi panowie, ale także panie i młode osoby chętnie posmakują tej tradycyjnej potrawy z tuszy świni domowej. Oczywiście pod warunkiem, że dzięki marynacie będzie ona krucha i miękka. Dlatego należy zadać pytanie: jak zamarynować golonkę wieprzową?
 
Najważniejsze czynności
Na początek należy przygotować odpowiednie przyprawy i warzywa: kminek, ostrą paprykę, kucharek, bazylię, ziołowy pieprz oraz dodatkowo granulowany czosnek. Gdy już to zrobimy, trzeba te składniki wymieszać z olejem.
Później bierzemy do ręki nieduże (umyte) golonki i je nacieramy. Po schowaniu mięsa do lodówki, zajmujemy się samą marynatą. Wlewamy ją do gorącego rondla, a później umieszczamy tutaj również golonki. Kiedy się zarumienią z każdej strony, dolewamy wodę (jedną szklankę) i przykrywamy naczynie na godzinę czasu, nie zapominając o obracaniu kawałkami mięsa.
 
Podsumowanie
Wiemy już, jak zamarynować golonkę wieprzową. Dzięki tej czynności, potrawa okaże się bardzo pachnąca i kusząca wzrok. Ale dopiero po upieczeniu w piekarniku oraz grillu albo usmażeniu na patelni, bez problemu każda osoba przegryzie to danie swoimi zębami, rozkoszując się smakiem i wysoką jakością mięsa.