Jak zagęścić zupę ogórkową?

PytaniaKategoria: InneJak zagęścić zupę ogórkową?
Celina zapytał 3 miesiące temu

Jak zagęścić zupę ogórkową?

1 odpowiedzi
Best Answer
Krzysztof Wieczorek Personel odpowiedział 3 miesiące temu

Kuchnia polska obfituje w zupy, które są zarówno zdrowe, jak i pożywne. Można je jeść na wiele sposobów: w formie kremów, zabielane lub zagęszczane.

Sposobów na zagęszczenie zupy ogórkowej jest kilka i każda pani domu ma swój sprawdzony. Najprościej jest dodać śmietanę albo zmiksować trochę warzyw. Można także zrobić zasmażkę.

Jak zagęścić zupę ogórkową?
Pierwszym sposobem jest dodanie 150 g śmietany 18 proc. na dwa litry zupy lub dwie łyżki kremówki bezpośrednio na talerz. Jeśli ktoś jest na diecie może użyć jogurtu naturalnego. Innym rozwiązaniem jest przygotowanie klasycznej zasmażki. Robi się ją następująco: na patelni należy podsmażyć 100 g boczku pokrojonego w niedużą kostkę, a kiedy cały tłuszcz się wytopi można dodać cebulę, także pokrojoną w kostkę. Na końcu dodaje się 2 łyżki mąki pszennej i energicznie miesza, żeby nie postały grudki. Taką zawiesinę wlewa się do zupy i gotuje kilka minut, aż zgęstnieje.

Bardzo prostym, ale równie skutecznym sposobem na zagęszczenie zupy ogórkowej jest dodanie 3 łyżek błyskawicznej kaszy manny.