Przypalony piekarnik to utrapienie wielu osób uwielbiających pichcić przepyszne potrawy w kuchni lub tych, które po prostu zapomniały go umyć po ostatnim użyciu. Poniżej przedstawione zostaną domowe sposoby na pozbycie się zabrudzeń wewnątrz piekarnika.
Jak czyścić przypalony piekarnik?
Przed przystąpieniem do czyszczenia piekarnika należy powyciągać z niego wszystkie kratki, blachy lub inne rzeczy, które znajdują się w środku. Następnie szczoteczką należy zamieść ewentualne pozostałości z dna piekarnika. Wyciągnięte elementy jeśli są brudną można w tym czasie włożyć do gorącej wody z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Czyszczenie piekarnika zaczynamy od przygotowania masy z następujących składników:
– sody oczyszczonej
– octu
– wody
Proporcje należy dobrać tak. aby powstała papka, którą nakładamy najpierw na przypalone miejsca, a później na resztę piekarnika omijając okolice wentylatora. Po około 20 minutach dodajemy do papki wody z octem i pocieramy szczoteczką do uzyskania gładkiej powierzchni. Następnie wycieramy piekarnik czystą szmatką i gotowe.
Pamiętajmy, że jeżeli piekarnik jest bardzo zabrudzony, a domowe sposoby nie przynoszą efektu należy zakupić specjalny środek do czyszczenia kuchenek.