Używanie czajnika elektrycznego, bez względu na jego rodzaj, zawsze związane jest z tym, że we wnętrzu urządzenia zaczyna gromadzić się kamień, który wytrąca się z gotowanej wody. Usuwanie go jest konieczne ze względu na zdrowie, a także z uwagi na to, że czajnik z warstwą kamienia gotuje wodę wolniej, a co za tym idzie, koszty użytkowania czajnika są wyższe.
Czyszczenie czajnika z kamienia jest łatwe
Jak wyczyścić czajnik elektryczny z kamienia? Najszybszym sposobem jest zagotowanie w nim wody z octem. Ocet z wodą należy zmieszać w stosunku 1:1, zagotować i zostawić na godzinę. Z uwagi na specyficzny zapach octu, wyczyszczony czajnik należy dokładnie przepłukać, zalać czystą wodą i dwukrotnie przegotować.
Kwasek cytrynowy także pomoże
Alternatywą jest na przykład użycie kwasku cytrynowego. Pięć łyżeczek kwasku mieszamy z wodą i pozostawiamy roztwór w czajniku na całą noc. Rano wodę z kwaskiem gotujemy, wylewamy, czajnik kilka razy płuczemy i gotujemy czystą wodę, która później wylewamy. Czajnik będzie czysty i bez zapachu kwasku cytrynowego.