Jak upiec szynkę żeby nie była sucha?

PytaniaKategoria: InneJak upiec szynkę żeby nie była sucha?
Żaneta zapytał 3 miesiące temu

Jak upiec szynkę żeby nie była sucha?

1 odpowiedzi
Best Answer
Krzysztof Wieczorek Personel odpowiedział 3 miesiące temu

Pieczenie szynki to nie lada wyzwanie, zwłaszcza jeśli oczekujemy, że wyjdzie nam soczysta i krucha. Poniżej przedstawiamy przepis dzięki któremu upieczemy właśnie taką szynkę.

Jak upiec szynkę żeby nie była sucha?

Do tego przepisu będą nam potrzebne następujące składniki:
– czosnek 4 ząbki
– ok. 2 kg szynki
– woda
– bulion
– sól, pieprz, liść laurowy

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy zagotować i wystudzić wodę w garnku. Następnie dodajemy do niej sól, pieprz, liść laurowy oraz czosnek. Do garnka z wodą wkładamy również szynkę i wstawiamy na dwa dni do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy szynkę z wody i oprószamy pieprzem oraz solą. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temperaturze 190 stopni bez przykrycia około 90 minut. Podczas pieczenia należy podlewać szynkę bulionem.
Przepis ten możemy zrobić także z użyciem innych składników do marynaty jak np:
– 10 ziaren ziela angielskiego
– 4 liści laurowych
– 8 ząbków czosnku
– 6 łyżek soli
– 3 litrów wody
Pozostała procedura zostaje taka sama.

Podsumowując, aby szynka była soczysta i krucha należy odpowiednio ją zamarynować i dać jej czas, by spokojnie nabrała aromatu w lodówce.