Jak ugotować kleik ryżowy?

PytaniaKategoria: InneJak ugotować kleik ryżowy?
Grzegorz zapytał 6 miesięcy temu

Jak ugotować kleik ryżowy?

1 odpowiedzi
Best Answer
Krzysztof Wieczorek Personel odpowiedział 6 miesięcy temu

Kleik ryżowy jest niezwykle przydatny w sytuacji zatrucia pokarmowego, ponieważ jest on niesamowicie lekkostrawny. Kleik przygotowywany jest z ryżu, dlatego też posiada on szereg pozytywnych właściwości, takich jak na przykład witaminy z grupy B. Niezależnie od wieku, każdy z pewnością doceni kleik ryżowy.

Jak ugotować kleik ryżowy?

Przygotowanie kleiku ryżowego jest niezwykle proste. Pierwszym krokiem jest wysypanie z torebki ryżu do garnka oraz zalanie go wodą. Ważnym jest pamiętanie o tym, iż 100 g ryżu powinno zostać zalane 1 l wody. Po zagotowaniu się naszego ryżu, musimy ustawić gotowanie na jak najniższy poziom. Zawartość garnka powinna gotować się jeszcze przez około godzinę. Warto pamiętać o tym, iż ryż należy co jakiś czas mieszać, aby nie przywarł do ścianek garnka. Nasz kleik powinien pochłonąć całą wodę, przez co będziemy mogli uznać, iż danie jest gotowe.

Podawanie kleiku ryżowego jest uzależnione od indywidualnych preferencji. Można dodać trochę cukru czy też pokrojone owoce, aby urozmaicić nasz zdrowy posiłek.