Jak przechowywać suszone grzyby?

PytaniaKategoria: InneJak przechowywać suszone grzyby?
Julia zapytał 7 miesięcy temu
1 odpowiedzi
Best Answer
Krzysztof Wieczorek Personel odpowiedział 7 miesięcy temu

Suszenie grzybów to sposób na ich przechowywanie. Suszenie to odparowywanie wody z żywności pod wpływem wysokiej temperatury.
 
Jak przygotować grzyby do suszenia?
Grzybów przed suszeniem nie należy myć, ponieważ wchłaniają one wodę. Przed suszeniem należy grzyby oczyścić ze ściółki, piasku, igliwia czy mchu. Do obrania grzybów użyć można małego nożyka lub specjalnej szczoteczki do obierania grzybów.
Po oczyszczeniu i obraniu grzybów należy je pokroić. Do krojenia nadają się grzyby średnie i duże. Najpierw odrywamy trzonek i kroimy go wzdłuż, średnie kapelusze grzybów kroimy na pół, a duże na ćwiartki. Grzyby można również kroić w całości na plastry.
Grzyby suszyć można w piekarniku, na nitce, na słońcu, w lodówce, w mikrofalówce oraz w suszarce elektrycznej.
 
Jak przechowywać suszone grzyby?
Suszone grzyby należy spożyć w ciągu roku lub dwóch lat od wysuszenia. By grzyby zachowały swoje wartości odżywcze, smak i aromat muszą być przechowywane w zamkniętych pojemnikach w miejscach ciemnych i chłodnych. Do każdego pudełka z grzybami dodać należy liść laurowy, który odstraszy mole spożywcze.