Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sos salsa, to trafiłeś we właściwe miejsce. Zebraliśmy listę składników, które tworzą pyszny i pożywny sos salsa. Możesz również zastąpić nim świeży sok z limonki lub cytryny. Kluczowe składniki, z których zrobisz swoją salsę to: 14,5 oz puszka całych obranych pomidorów śliwkowych; 1 10 oz puszka Rotel z zielonymi chili; 1/4 filiżanki grubo pokrojonej w kostkę cebuli; i jalapeno. Dodaj 1/4 do 1/2 filiżanki łodyg kolendry i sól koszerną i masz świetny przepis!
Aby zrobić najlepszy sos salsa, będziesz potrzebował dojrzałych pomidorów i cebuli. Możesz użyć blendera immersyjnego lub drewnianej łopatki, aby zblendować składniki. Gdy składniki zostaną dobrze zblendowane, dodaj sok z limonki, cukier i mielony kminek. Gotowy sos odstaw do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem. Aby zrobić sos salsa we właściwy sposób, połącz wszystkie składniki, a następnie dodaj kolendrę na końcu.
Gdy już połączysz wszystkie składniki, następnym krokiem jest opłukanie posiekanej cebuli i czosnku pod bieżącą wodą. Możesz również użyć pomidorów z puszki, jeśli brakuje Ci czasu. Możesz również dodać papryki, takie jak jalapenos, serrano lub jalapeno, jeśli wolisz. Możesz również dodać miód, aby przeciąć kwasowość pomidorów i dodać łagodny smak. Gdy salsa ostygnie, możesz ją przechowywać w lodówce do 5 dni.
Jeśli masz niedługo przyjęcie, możesz zrobić salsę z wyprzedzeniem i schować ją z tyłu lodówki. W ten sposób będziesz mieć pod ręką dużo dla gości. Świeża salsa jest najlepiej przechowywana przez tydzień. Jeśli zrobisz więcej niż potrzebujesz, trzymaj ją w lodówce. Będzie trwała przez około pięć dni, jeśli będzie przechowywana w szczelnym pojemniku. Ale nie powinieneś sprawić, by twoja domowa salsa była zbyt słona.
Aby zrobić własną domową salsę, możesz posiekać wszystkie składniki. Zacznij od posiekania pomidorów i zielonych chili. Aby uzyskać więcej ciepła, użyj papryczek jalapeno. Gdy składniki są już z grubsza posiekane, dodaj 2 łyżki stołowe posiekanych liści kolendry. Następnie użyj robota kuchennego, aby przetworzyć je aż do uzyskania drobnej kostki. Po przygotowaniu salsy podawaj ją z ulubionymi chipsami tortilla.
Jeśli chciałbyś użyć tego sosu do gotowania, pamiętaj, aby opłukać i odsączyć składniki przed umieszczeniem ich w blenderze. Następnie dodaj czosnek i cebulę do przecieru pomidorowego i miksuj, aż będą gładkie i zblendowane. Jeśli przygotowujesz słoiki z własną salsą, upewnij się, że przed umieszczeniem ich w słoikach, najpierw je wysterylizujesz. W ten sposób pozostaną świeże przez długi czas.
Po odcedzeniu warzyw, zblenduj je, aż osiągną pożądaną konsystencję. Dodaj przyprawy, takie jak starty czosnek, oraz sól kuchenną i cukier granulowany, a także posmakuj do smaku. Po zakończeniu gotowania, możesz przenieść gotową salsę do wysterylizowanych słoików. Następnie, po prostu przechowuj sosy w lodówce. Przetrwają przez kilka dni. A Ty możesz je wykorzystać ponownie! Smacznego!