Jak zrobi膰 sos salsa

Je艣li zastanawiasz si臋, jak zrobi膰 sos salsa, to trafi艂e艣 we w艂a艣ciwe miejsce. Zebrali艣my list臋 sk艂adnik贸w, kt贸re tworz膮 pyszny i po偶ywny sos salsa. Mo偶esz r贸wnie偶 zast膮pi膰 nim 艣wie偶y sok z limonki lub cytryny. Kluczowe sk艂adniki, z kt贸rych zrobisz swoj膮 sals臋 to: 14,5 oz puszka ca艂ych obranych pomidor贸w 艣liwkowych; 1 10 oz puszka Rotel z zielonymi chili; 1/4 fili偶anki grubo pokrojonej w kostk臋 cebuli; i jalapeno. Dodaj 1/4 do 1/2 fili偶anki 艂odyg kolendry i s贸l koszern膮 i masz 艣wietny przepis!

Aby zrobi膰 najlepszy sos salsa, b臋dziesz potrzebowa艂 dojrza艂ych pomidor贸w i cebuli. Mo偶esz u偶y膰 blendera immersyjnego lub drewnianej 艂opatki, aby zblendowa膰 sk艂adniki. Gdy sk艂adniki zostan膮 dobrze zblendowane, dodaj sok z limonki, cukier i mielony kminek. Gotowy sos odstaw do lod贸wki na co najmniej godzin臋 przed podaniem. Aby zrobi膰 sos salsa we w艂a艣ciwy spos贸b, po艂膮cz wszystkie sk艂adniki, a nast臋pnie dodaj kolendr臋 na ko艅cu.

Gdy ju偶 po艂膮czysz wszystkie sk艂adniki, nast臋pnym krokiem jest op艂ukanie posiekanej cebuli i czosnku pod bie偶膮c膮 wod膮. Mo偶esz r贸wnie偶 u偶y膰 pomidor贸w z puszki, je艣li brakuje Ci czasu. Mo偶esz r贸wnie偶 doda膰 papryki, takie jak jalapenos, serrano lub jalapeno, je艣li wolisz. Mo偶esz r贸wnie偶 doda膰 mi贸d, aby przeci膮膰 kwasowo艣膰 pomidor贸w i doda膰 艂agodny smak. Gdy salsa ostygnie, mo偶esz j膮 przechowywa膰 w lod贸wce do 5 dni.

Je艣li masz nied艂ugo przyj臋cie, mo偶esz zrobi膰 sals臋 z wyprzedzeniem i schowa膰 j膮 z ty艂u lod贸wki. W ten spos贸b b臋dziesz mie膰 pod r臋k膮 du偶o dla go艣ci. 艢wie偶a salsa jest najlepiej przechowywana przez tydzie艅. Je艣li zrobisz wi臋cej ni偶 potrzebujesz, trzymaj j膮 w lod贸wce. B臋dzie trwa艂a przez oko艂o pi臋膰 dni, je艣li b臋dzie przechowywana w szczelnym pojemniku. Ale nie powiniene艣 sprawi膰, by twoja domowa salsa by艂a zbyt s艂ona.

Aby zrobi膰 w艂asn膮 domow膮 sals臋, mo偶esz posieka膰 wszystkie sk艂adniki. Zacznij od posiekania pomidor贸w i zielonych chili. Aby uzyska膰 wi臋cej ciep艂a, u偶yj papryczek jalapeno. Gdy sk艂adniki s膮 ju偶 z grubsza posiekane, dodaj 2 艂y偶ki sto艂owe posiekanych li艣ci kolendry. Nast臋pnie u偶yj robota kuchennego, aby przetworzy膰 je a偶 do uzyskania drobnej kostki. Po przygotowaniu salsy podawaj j膮 z ulubionymi chipsami tortilla.

Je艣li chcia艂by艣 u偶y膰 tego sosu do gotowania, pami臋taj, aby op艂uka膰 i ods膮czy膰 sk艂adniki przed umieszczeniem ich w blenderze. Nast臋pnie dodaj czosnek i cebul臋 do przecieru pomidorowego i miksuj, a偶 b臋d膮 g艂adkie i zblendowane. Je艣li przygotowujesz s艂oiki z w艂asn膮 sals膮, upewnij si臋, 偶e przed umieszczeniem ich w s艂oikach, najpierw je wysterylizujesz. W ten spos贸b pozostan膮 艣wie偶e przez d艂ugi czas.

Po odcedzeniu warzyw, zblenduj je, a偶 osi膮gn膮 po偶膮dan膮 konsystencj臋. Dodaj przyprawy, takie jak starty czosnek, oraz s贸l kuchenn膮 i cukier granulowany, a tak偶e posmakuj do smaku. Po zako艅czeniu gotowania, mo偶esz przenie艣膰 gotow膮 sals臋 do wysterylizowanych s艂oik贸w. Nast臋pnie, po prostu przechowuj sosy w lod贸wce. Przetrwaj膮 przez kilka dni. A Ty mo偶esz je wykorzysta膰 ponownie! Smacznego!

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *