Jak zrobić sorbet do lodów

Jeśli nigdy nie robiłeś lodów sorbetowych, ten artykuł Ci pomoże. Po pierwsze, ważne jest, aby zrozumieć podstawy lodów sorbetowych. Zazwyczaj robi się je ze świeżych owoców, takich jak truskawki, ale można też użyć owoców mrożonych. Wystarczy umyć truskawki i odciąć czapeczki z listkami. Następnie zmiksuj je z odrobiną cukru. Następnie możesz dodać kilka kropli ekstraktu waniliowego do smaku.

Aby zrobić lody sorbetowe, najpierw przygotuj prosty syrop. Przygotuj syrop, dodając cukier granulowany do równych części wody. Następnie, gotuj mieszaninę przez dwie do trzech minut. Gdy syrop będzie gotowy, dodaj kilka łyżek stołowych płatków kwiatów klasy kulinarnej, pączków lub kombinacji obu. Dobrze wymieszaj, aby połączyć składniki. Jeśli baza sorbetu wygląda na zbyt rzadką, dodaj trochę więcej cukru.

Jeśli chcesz podawać go w wersji soft-serve, wymieszaj z odrobiną soku z cytryny, jeśli chcesz. Po 5 do 6 godzinach ubij sorbet w maszynie do lodów. Proces ten zajmie około 10 minut. Po zamrożeniu sorbetu, można go przechowywać w zamrażarce do jednego miesiąca. Możesz go użyć jako przekąskę lub deser.

Sorbet nie jest technicznie uważany za lody, ponieważ nie zawiera tłuszczu mlecznego, ale jest podobny do lodów na wiele sposobów. Jest w zasadzie wykonany z cukru i wody i jest uważany za smakołyk bez nabiału. Jest to również wegański wybór, ponieważ zwykle jest bez nabiału i bez tłuszczu. Jeśli chodzi o smak, możesz myśleć o sorbecie jako o wegańskiej wersji lodów.

Najczęstszym sposobem na zrobienie sorbetu jest mieszanie świeżych owoców i cukru. Aby uzyskać kremową, soczystą teksturę, możesz użyć wysokiej jakości soku jabłkowego. Najlepiej kupić sok, który nie ma zbyt dużo cukru, ponieważ spowoduje to powstanie sorbetu owocowego o bardzo cierpkim, kwaśnym smaku. Jeśli robisz sorbet w domu, upewnij się, że jabłka są obrane i wydrążone przed zmiksowaniem ich z cukrem i kwasem. Jeśli nie przestrzegasz tych kroków, twój sorbet może okazać się ziarnisty i zbyt słodki.

Gdy robisz lody sorbetowe, złotą zasadą sorbetu jest użycie najlepszych możliwych owoców. Jeśli uda Ci się znaleźć jakiegoś soczystego, aromatycznego arbuza lub dojrzałe brzoskwinie, jesteś w połowie drogi. Następnym krokiem jest zrobienie prostego syropu z tych składników. Płynna część zostanie zamrożona do 24 godzin, co sprawi, że będzie jeszcze bardziej poręczna.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *