Jak zrobi膰 sorbet do lod贸w

Je艣li nigdy nie robi艂e艣 lod贸w sorbetowych, ten artyku艂 Ci pomo偶e. Po pierwsze, wa偶ne jest, aby zrozumie膰 podstawy lod贸w sorbetowych. Zazwyczaj robi si臋 je ze 艣wie偶ych owoc贸w, takich jak truskawki, ale mo偶na te偶 u偶y膰 owoc贸w mro偶onych. Wystarczy umy膰 truskawki i odci膮膰 czapeczki z listkami. Nast臋pnie zmiksuj je z odrobin膮 cukru. Nast臋pnie mo偶esz doda膰 kilka kropli ekstraktu waniliowego do smaku.

Aby zrobi膰 lody sorbetowe, najpierw przygotuj prosty syrop. Przygotuj syrop, dodaj膮c cukier granulowany do r贸wnych cz臋艣ci wody. Nast臋pnie, gotuj mieszanin臋 przez dwie do trzech minut. Gdy syrop b臋dzie gotowy, dodaj kilka 艂y偶ek sto艂owych p艂atk贸w kwiat贸w klasy kulinarnej, p膮czk贸w lub kombinacji obu. Dobrze wymieszaj, aby po艂膮czy膰 sk艂adniki. Je艣li baza sorbetu wygl膮da na zbyt rzadk膮, dodaj troch臋 wi臋cej cukru.

Je艣li chcesz podawa膰 go w wersji soft-serve, wymieszaj z odrobin膮 soku z cytryny, je艣li chcesz. Po 5 do 6 godzinach ubij sorbet w maszynie do lod贸w. Proces ten zajmie oko艂o 10 minut. Po zamro偶eniu sorbetu, mo偶na go przechowywa膰 w zamra偶arce do jednego miesi膮ca. Mo偶esz go u偶y膰 jako przek膮sk臋 lub deser.

Sorbet nie jest technicznie uwa偶any za lody, poniewa偶 nie zawiera t艂uszczu mlecznego, ale jest podobny do lod贸w na wiele sposob贸w. Jest w zasadzie wykonany z cukru i wody i jest uwa偶any za smako艂yk bez nabia艂u. Jest to r贸wnie偶 wega艅ski wyb贸r, poniewa偶 zwykle jest bez nabia艂u i bez t艂uszczu. Je艣li chodzi o smak, mo偶esz my艣le膰 o sorbecie jako o wega艅skiej wersji lod贸w.

Najcz臋stszym sposobem na zrobienie sorbetu jest mieszanie 艣wie偶ych owoc贸w i cukru. Aby uzyska膰 kremow膮, soczyst膮 tekstur臋, mo偶esz u偶y膰 wysokiej jako艣ci soku jab艂kowego. Najlepiej kupi膰 sok, kt贸ry nie ma zbyt du偶o cukru, poniewa偶 spowoduje to powstanie sorbetu owocowego o bardzo cierpkim, kwa艣nym smaku. Je艣li robisz sorbet w domu, upewnij si臋, 偶e jab艂ka s膮 obrane i wydr膮偶one przed zmiksowaniem ich z cukrem i kwasem. Je艣li nie przestrzegasz tych krok贸w, tw贸j sorbet mo偶e okaza膰 si臋 ziarnisty i zbyt s艂odki.

Gdy robisz lody sorbetowe, z艂ot膮 zasad膮 sorbetu jest u偶ycie najlepszych mo偶liwych owoc贸w. Je艣li uda Ci si臋 znale藕膰 jakiego艣 soczystego, aromatycznego arbuza lub dojrza艂e brzoskwinie, jeste艣 w po艂owie drogi. Nast臋pnym krokiem jest zrobienie prostego syropu z tych sk艂adnik贸w. P艂ynna cz臋艣膰 zostanie zamro偶ona do 24 godzin, co sprawi, 偶e b臋dzie jeszcze bardziej por臋czna.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *