Jak zrobi膰 solony karmel w domu

Je艣li kiedykolwiek zastanawia艂e艣 si臋, jak zrobi膰 solony karmel, nie jeste艣 sam. Na szcz臋艣cie istnieje wiele sposob贸w na zrobienie tego smacznego przysmaku. Czytaj dalej, aby dowiedzie膰 si臋, jak zrobi膰 solony karmel w domu. Istnieje kilka kluczowych krok贸w, o kt贸rych powiniene艣 pami臋ta膰 podczas jego robienia, w tym s贸l. Po zrobieniu karmelu, mo偶esz doda膰 do niego odrobin臋 soli, zanim go podasz.

Aby zrobi膰 solony sos karmelowy, najpierw musisz przygotowa膰 cukier. Powiniene艣 podgrza膰 go w rondlu z ci臋偶kim dnem, a偶 cukier si臋 zbryli. Poczekaj oko艂o trzech do czterech minut, aby cukier si臋 rozpu艣ci艂. Po tym czasie dodaj ci臋偶k膮 艣mietan臋 i ubijaj, aby wszystko po艂膮czy膰. P艂atki soli morskiej Maldon mo偶esz zast膮pi膰 fleur de sel. Kiedy tw贸j sos karmelowy jest gotowy, przechowuj go w lod贸wce. B臋dzie nadal g臋stnie膰 po sch艂odzeniu.

Aby zrobi膰 karmel, musisz u偶y膰 patelni, kt贸ra jest wystarczaj膮co du偶a, aby pomie艣ci膰 cukier i wod臋. G艂臋boki rondel poradzi sobie z par膮, kt贸ra wydobywa si臋 ze 艣mietany. Szklana pokrywka jest idealna, poniewa偶 zapobiega krystalizacji. U偶yj termometru cukierniczego, aby upewni膰 si臋, 偶e robisz karmel w odpowiedniej temperaturze. Kiedy cukier osi膮gnie odpowiedni膮 temperatur臋, b臋dzie mia艂 g艂臋boki, z艂otobr膮zowy kolor. Gdy karmel b臋dzie mia艂 odpowiedni膮 konsystencj臋, mo偶esz go zdj膮膰 z patelni.

Gdy ju偶 zrobisz sw贸j solony karmel, mo偶esz go przechowywa膰 w lod贸wce do miesi膮ca. Mo偶esz r贸wnie偶 delikatnie podgrza膰 go w mikrofal贸wce lub kuchence, aby poda膰 go zgodnie z 偶yczeniem. Aby przygotowa膰 solony karmel, mo偶esz post臋powa膰 dok艂adnie wed艂ug przepisu. Jest 艂atwy i mo偶e by膰 przechowywany do miesi膮ca. Aby odgrza膰 go p贸藕niej, wystarczy podgrza膰 go w mikrofal贸wce lub kuchence. Mo偶na r贸wnie偶 u偶y膰 go jako dip, drizzle go nad swoim ulubionym s艂odkim treat.

Ten 艂atwy przepis karmelowy wymaga tylko pi臋膰 sk艂adnik贸w, i kilka krok贸w. Podczas gotowania cukru, zwr贸ci膰 szczeg贸ln膮 uwag臋 na jego kolor. G艂臋boki bursztynowy kolor daje mu wyra藕ny smak, wi臋c upewnij si臋, 偶e mieszasz go cz臋sto i powoli. Nie mieszaj sosu karmelowego zbyt mocno, bo skrystalizuje si臋 i zmieni kolor. Mo偶esz r贸wnie偶 doda膰 odrobin臋 soli morskiej, je艣li masz j膮 pod r臋k膮. Najlepiej mie膰 termometr cukierniczy przymocowany do boku patelni, poniewa偶 b臋dziesz pracowa膰 na wi臋kszej patelni.

Przygotowanie w艂asnego solonego sosu karmelowego to 艂atwy spos贸b na zaoszcz臋dzenie pieni臋dzy i zrobienie pysznego karmelu w domu. Solony sos karmelowy to s艂odki, s艂ony, ma艣lany przysmak, kt贸ry ka偶dy pokocha. Nie tylko pasuje do prawie wszystkiego, ale tak偶e jest szybki i 艂atwy do wykonania. Nie potrzebujesz specjalnych narz臋dzi kuchennych ani przepis贸w, aby go zrobi膰. W rzeczywisto艣ci, jest o wiele lepszy ni偶 kupiony w sklepie solony karmel. A poniewa偶 mo偶na go zamrozi膰 w szczelnych s艂oikach, mo偶na si臋 nim cieszy膰 przez wiele tygodni.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *