Jak zrobić solony karmel w domu

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak zrobić solony karmel, nie jesteś sam. Na szczęście istnieje wiele sposobów na zrobienie tego smacznego przysmaku. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak zrobić solony karmel w domu. Istnieje kilka kluczowych kroków, o których powinieneś pamiętać podczas jego robienia, w tym sól. Po zrobieniu karmelu, możesz dodać do niego odrobinę soli, zanim go podasz.

Aby zrobić solony sos karmelowy, najpierw musisz przygotować cukier. Powinieneś podgrzać go w rondlu z ciężkim dnem, aż cukier się zbryli. Poczekaj około trzech do czterech minut, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie dodaj ciężką śmietanę i ubijaj, aby wszystko połączyć. Płatki soli morskiej Maldon możesz zastąpić fleur de sel. Kiedy twój sos karmelowy jest gotowy, przechowuj go w lodówce. Będzie nadal gęstnieć po schłodzeniu.

Aby zrobić karmel, musisz użyć patelni, która jest wystarczająco duża, aby pomieścić cukier i wodę. Głęboki rondel poradzi sobie z parą, która wydobywa się ze śmietany. Szklana pokrywka jest idealna, ponieważ zapobiega krystalizacji. Użyj termometru cukierniczego, aby upewnić się, że robisz karmel w odpowiedniej temperaturze. Kiedy cukier osiągnie odpowiednią temperaturę, będzie miał głęboki, złotobrązowy kolor. Gdy karmel będzie miał odpowiednią konsystencję, możesz go zdjąć z patelni.

Gdy już zrobisz swój solony karmel, możesz go przechowywać w lodówce do miesiąca. Możesz również delikatnie podgrzać go w mikrofalówce lub kuchence, aby podać go zgodnie z życzeniem. Aby przygotować solony karmel, możesz postępować dokładnie według przepisu. Jest łatwy i może być przechowywany do miesiąca. Aby odgrzać go później, wystarczy podgrzać go w mikrofalówce lub kuchence. Można również użyć go jako dip, drizzle go nad swoim ulubionym słodkim treat.

Ten łatwy przepis karmelowy wymaga tylko pięć składników, i kilka kroków. Podczas gotowania cukru, zwrócić szczególną uwagę na jego kolor. Głęboki bursztynowy kolor daje mu wyraźny smak, więc upewnij się, że mieszasz go często i powoli. Nie mieszaj sosu karmelowego zbyt mocno, bo skrystalizuje się i zmieni kolor. Możesz również dodać odrobinę soli morskiej, jeśli masz ją pod ręką. Najlepiej mieć termometr cukierniczy przymocowany do boku patelni, ponieważ będziesz pracować na większej patelni.

Przygotowanie własnego solonego sosu karmelowego to łatwy sposób na zaoszczędzenie pieniędzy i zrobienie pysznego karmelu w domu. Solony sos karmelowy to słodki, słony, maślany przysmak, który każdy pokocha. Nie tylko pasuje do prawie wszystkiego, ale także jest szybki i łatwy do wykonania. Nie potrzebujesz specjalnych narzędzi kuchennych ani przepisów, aby go zrobić. W rzeczywistości, jest o wiele lepszy niż kupiony w sklepie solony karmel. A ponieważ można go zamrozić w szczelnych słoikach, można się nim cieszyć przez wiele tygodni.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *