Jak zrobi膰 og贸rki ma艂osolne

Je艣li uwielbiasz sa艂atk臋 z og贸rk贸w, by膰 mo偶e zastanawiasz si臋, jak zrobi膰 og贸rki ma艂osolne. Ten 艂atwy do wykonania przepis jest idealny na piknik lub imprez臋. Og贸rki kroi si臋 w cienkie plasterki i podrzuca z koperkiem. Aby zrobi膰 te og贸rki, nale偶y je sch艂odzi膰 przez co najmniej godzin臋 przed podaniem. Nast臋pnie wystarczy je sch艂odzi膰 przez noc lub do czasu, gdy b臋d膮 potrzebne.

Aby zrobi膰 te pikle, cienkie plasterki lub paski og贸rka s膮 pokrojone w plasterki i pokryte solank膮. Nast臋pnie og贸rki s膮 zanurzane w soli, aby wyci膮gn膮膰 wilgo膰 i sta膰 si臋 chrupi膮cymi. Nast臋pnie dodaje si臋 mieszanin臋 cukru i octu, aby zachowa膰 smak. Og贸rki s膮 gotowe do podania kilka godzin p贸藕niej. Aby zrobi膰 og贸rki o mniejszym rozmiarze, u偶yj og贸rk贸w perskich.

Salowanie Og贸rki z sol膮 to jeden z najprostszych i najszybszych sposob贸w na stworzenie pysznej przek膮ski. W j臋zyku rosyjskim og贸rki te nazywane s膮 malosolnie i s膮 ulubionym daniem alfresco w lecie. Cz臋sto s膮 one spo偶ywane prosto, rzucone z posiekan膮 zielon膮 cebul膮, a nast臋pnie zanurzone w misce z wod膮 z sol膮. Mo偶esz zrobi膰 du偶e s艂one og贸rki na skal臋, wykonuj膮c powy偶sze kroki, ale pami臋taj, aby mie膰 dodatkowy kubek soli pod r臋k膮.

Kolejnym krokiem jest usuni臋cie ko艅c贸wek og贸rk贸w i umieszczenie ich w sterylizowanym s艂oiku. Pozostaw og贸rki na noc, poniewa偶 dzi臋ki temu zyskuj膮 wi臋cej smaku. Nast臋pnie przechowuj je w lod贸wce do dw贸ch miesi臋cy. To takie proste! Kiedy ju偶 masz swoj膮 pyszn膮 przek膮sk臋, dlaczego nie spr贸bowa膰 zrobi膰 ich w domu? B臋dziesz zadowolony, 偶e to zrobi艂e艣. Tylko upewnij si臋, 偶e wykorzystasz je w ci膮gu tygodnia!

Piklowanie og贸rk贸w to prosty i pyszny spos贸b na zachowanie 艣wie偶ych warzyw. To 艣wietna alternatywa dla mro偶enia, konfitur i kandyzowania. Kiszenie og贸rk贸w zachowuje ich warto艣ci od偶ywcze, a tak偶e pomaga Twoim jelitom. Upewnij si臋, 偶e wybierasz og贸rki, kt贸re s膮 chrupi膮ce po zebraniu. Og贸rki mog膮 przetrwa膰 tydzie艅 w lod贸wce, ale im d艂u偶ej b臋d膮 kiszone, tym mniej b臋d膮 chrupi膮ce.

Dla solanki zagotuj ocet, wod臋 i nasiona kolendry. Wymiesza膰 do po艂膮czenia. Zalej mieszank膮 og贸rki. Upewnij si臋, 偶e og贸rki s膮 szczelnie zapakowane. Po zapakowaniu, przykryj og贸rki solank膮. Pozostaw je w lod贸wce na co najmniej godzin臋 przed podaniem. Po tym czasie solanka jest gotowa. Je艣li robisz du偶e solone og贸rki, mo偶esz chcie膰 zmniejszy膰 solank臋 o po艂ow臋 i doda膰 odrobin臋 soku z cytryny.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *