Jeśli kiedykolwiek chciałeś zrobić ocet winny z winogron, to ten przewodnik jest dla Ciebie. Przygotowanie tego pysznego octu może zająć nawet trzy miesiące. I chociaż jest to o wiele trudniejsze niż kupienie go w sklepie, rezultaty są warte czekania! Oprócz dodawania smaku do jedzenia, domowej roboty ocet jest również znacznie silniejszy niż kupione w sklepie odmiany. Czytaj dalej, aby poznać przewodnik krok po kroku, jak zrobić własny ocet winny!
Gdy ocet osiągnie odpowiednią konsystencję i kolor, nadszedł czas, aby przechowywać go w szklanym słoiku. Unikaj używania metalowych lub drewnianych pojemników do jego przechowywania, ponieważ mają one tendencję do utleniania się. Unikaj również plastikowych butelek, ponieważ mogą one wchodzić w reakcję z octem i obniżać jego jakość. Robiąc własny ocet winny, zawsze powinieneś używać szklanej butelki lub słoika do jego przechowywania. W przeciwnym razie zamieni się on w winny proszek.
Tradycyjny ocet balsamiczny jest wytwarzany z winogron. Podczas gdy winogrona są wysokie w cukrze, istnieją inne korzyści z tego owocu, w tym błonnik, który pomaga ograniczyć ilość cukru, który twoje ciało wchłania. I chociaż winogrona zawierają trochę alkoholu, powinieneś unikać zakupu taniego, kupionego w sklepie octu balsamicznego, ponieważ może on zawierać karmel. To czyni go niebezpiecznym dla diabetyków.
Wykonanie własnego octu winogronowego nie jest trudne, a odpady z winiarstwa winogronowego mogą być wykorzystane do wykonania tego pysznego octu. Można go stosować w sosach sałatkowych, marynatach i innych potrawach z octem. Ponadto dodaje pikantnego smaku do potraw i pomaga poprawić ich smak. Możesz go również używać zewnętrznie, aby zapobiec żylakom i opuchliźnie. To także naturalny środek na przeziębienia, wzdęcia i zmęczenie.
Przyrządzając ocet z winogron, należy pamiętać, że ilość cukru w oryginalnym roztworze decyduje o jego sile. Tak więc słodsze jabłko wyprodukuje mocniejszy ocet niż cierpkie. Jednak niektóre kwaśne jabłka również zawierają cukier, ale jest on maskowany przez dużą ilość kwasu owocowego. Świeży sok powinien pozostać niegotowany przez maksymalną ilość czasu przed fermentacją. Plastikowa lub metalowa łyżka może spowodować reakcję z octem.
Grona używane do produkcji octu balsamicznego muszą być uprawiane w regionie Emilio-Romagna we Włoszech. Muszą to być białe Trebbiano lub Lambrusco. Moszcz jest następnie gotowany w ogromnych kotłach na wolnym powietrzu nad otwartym płomieniem, aż cukry w nim zawarte ulegną koncentracji. Płyn jest następnie fermentowany w drewnianych beczkach. Tradycyjny ocet balsamiczny dojrzewa przez co najmniej dwanaście lat, zanim będzie można go wykorzystać w przepisach.