Istnieje kilka technik związanych z wyrabianiem kruchego ciasta. Oto kilka z nich, które powinieneś zastosować. Po pierwsze, powinieneś wmieszać masło w mąkę, aż będzie dobrze połączone. Następnie dodajemy jajko i dobrze mieszamy. Następnie należy spłaszczyć ciasto na dysk o grubości około 3/4 cala. Zawiń ciasto szczelnie w folię lub umieść je w zamrażarce na dziesięć do piętnastu minut. Alternatywnie, można zrobić przepis na kruche ciasto z kwaśną śmietaną, dodając 2 łyżki kwaśnej śmietany do ciasta.
Jeśli nie masz robota kuchennego, możesz zrobić ten słodki przepis na kruche ciasto w robocie kuchennym. Ciasto kruche może być używane jako podstawa do ciast, ciasteczek lub tarty z czekoladowym ganache. Możesz podwoić przepis na ciasto, jeśli robisz zakryte ciasto lub duży deser. Ten słodki przepis na ciasto kruche zajmuje tylko kilka minut i jest wystarczająco wszechstronny, aby służyć jako deser lub przekąska.
Prostą metodą przygotowania ciasta kruchego jest użycie rąk zamiast noża do ciasta. Ta metoda pozwoli Ci uniknąć nadmiernego mieszania ciasta, co spowoduje powstanie łańcuchów glutenowych. Dodatkowo, formowanie ręczne ograniczy powierzchnię ciasta, która ma kontakt z masłem, co w efekcie pozwoli uzyskać bardziej kruche ciasto. Gdy już opanujesz podstawy ciasta kruchego, możesz poeksperymentować z kilkoma innymi metodami.
Gdy mąka jest już dobrze wymieszana z solą, należy dodać masło. Opuszkami palców wcieraj masło w mąkę, aż będzie przypominać grubą bułkę tartą. Nie pozwól, aby masło stało się zbyt miękkie. Gdy dodasz wystarczającą ilość masła, użyj noża stołowego, aby wymieszać zimną wodę. To bardzo ważny krok, ponieważ jeśli w cieście jest zbyt dużo płynu, może być lepkie, trudne do rozwałkowania i trudne do pracy.
Aby zapewnić chrupiące kruche ciasto, upewnij się, że twoje ręce są tak zimne, jak to tylko możliwe. To dlatego, że ciasto ma bardzo małą odporność na siły zewnętrzne i jest bardzo wrażliwe na ciepło. Większość technik wypieku ciasta wykorzystuje płytę marmurową. Jeśli powierzchnia jest zbyt gorąca, ciepłe masło zmiesza się z mąką i spowoduje, że kruche ciasto stanie się kruche. Należy również unikać przegrzania masła, co spowoduje, że ciasto będzie zbyt tłuste i nie będzie miało płatków.
Możesz przygotować ciasto do pięciu dni przed czasem i zamrozić je w razie potrzeby. Aby zamrozić ciasto, umieść je w ślepo upieczonej muszli lub krążku. Po zamrożeniu, zawiń go szczelnie w folię plastikową lub aluminiową i przechowuj w torbie zamrażarki typu zip-top. Możesz go używać do trzech miesięcy. Pamiętaj jednak, aby nigdy nie podgrzewać go w mikrofali, gdy jest jeszcze surowe.