Jak zrobi膰 kruche ciasto

Istnieje kilka technik zwi膮zanych z wyrabianiem kruchego ciasta. Oto kilka z nich, kt贸re powiniene艣 zastosowa膰. Po pierwsze, powiniene艣 wmiesza膰 mas艂o w m膮k臋, a偶 b臋dzie dobrze po艂膮czone. Nast臋pnie dodajemy jajko i dobrze mieszamy. Nast臋pnie nale偶y sp艂aszczy膰 ciasto na dysk o grubo艣ci oko艂o 3/4 cala. Zawi艅 ciasto szczelnie w foli臋 lub umie艣膰 je w zamra偶arce na dziesi臋膰 do pi臋tnastu minut. Alternatywnie, mo偶na zrobi膰 przepis na kruche ciasto z kwa艣n膮 艣mietan膮, dodaj膮c 2 艂y偶ki kwa艣nej 艣mietany do ciasta.

Je艣li nie masz robota kuchennego, mo偶esz zrobi膰 ten s艂odki przepis na kruche ciasto w robocie kuchennym. Ciasto kruche mo偶e by膰 u偶ywane jako podstawa do ciast, ciasteczek lub tarty z czekoladowym ganache. Mo偶esz podwoi膰 przepis na ciasto, je艣li robisz zakryte ciasto lub du偶y deser. Ten s艂odki przepis na ciasto kruche zajmuje tylko kilka minut i jest wystarczaj膮co wszechstronny, aby s艂u偶y膰 jako deser lub przek膮ska.

Prost膮 metod膮 przygotowania ciasta kruchego jest u偶ycie r膮k zamiast no偶a do ciasta. Ta metoda pozwoli Ci unikn膮膰 nadmiernego mieszania ciasta, co spowoduje powstanie 艂a艅cuch贸w glutenowych. Dodatkowo, formowanie r臋czne ograniczy powierzchni臋 ciasta, kt贸ra ma kontakt z mas艂em, co w efekcie pozwoli uzyska膰 bardziej kruche ciasto. Gdy ju偶 opanujesz podstawy ciasta kruchego, mo偶esz poeksperymentowa膰 z kilkoma innymi metodami.

Gdy m膮ka jest ju偶 dobrze wymieszana z sol膮, nale偶y doda膰 mas艂o. Opuszkami palc贸w wcieraj mas艂o w m膮k臋, a偶 b臋dzie przypomina膰 grub膮 bu艂k臋 tart膮. Nie pozw贸l, aby mas艂o sta艂o si臋 zbyt mi臋kkie. Gdy dodasz wystarczaj膮c膮 ilo艣膰 mas艂a, u偶yj no偶a sto艂owego, aby wymiesza膰 zimn膮 wod臋. To bardzo wa偶ny krok, poniewa偶 je艣li w cie艣cie jest zbyt du偶o p艂ynu, mo偶e by膰 lepkie, trudne do rozwa艂kowania i trudne do pracy.

Aby zapewni膰 chrupi膮ce kruche ciasto, upewnij si臋, 偶e twoje r臋ce s膮 tak zimne, jak to tylko mo偶liwe. To dlatego, 偶e ciasto ma bardzo ma艂膮 odporno艣膰 na si艂y zewn臋trzne i jest bardzo wra偶liwe na ciep艂o. Wi臋kszo艣膰 technik wypieku ciasta wykorzystuje p艂yt臋 marmurow膮. Je艣li powierzchnia jest zbyt gor膮ca, ciep艂e mas艂o zmiesza si臋 z m膮k膮 i spowoduje, 偶e kruche ciasto stanie si臋 kruche. Nale偶y r贸wnie偶 unika膰 przegrzania mas艂a, co spowoduje, 偶e ciasto b臋dzie zbyt t艂uste i nie b臋dzie mia艂o p艂atk贸w.

Mo偶esz przygotowa膰 ciasto do pi臋ciu dni przed czasem i zamrozi膰 je w razie potrzeby. Aby zamrozi膰 ciasto, umie艣膰 je w 艣lepo upieczonej muszli lub kr膮偶ku. Po zamro偶eniu, zawi艅 go szczelnie w foli臋 plastikow膮 lub aluminiow膮 i przechowuj w torbie zamra偶arki typu zip-top. Mo偶esz go u偶ywa膰 do trzech miesi臋cy. Pami臋taj jednak, aby nigdy nie podgrzewa膰 go w mikrofali, gdy jest jeszcze surowe.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *