Oto łatwy przepis na duszoną marchewkę. To proste danie jest doskonałe zarówno dla wegetarian, jak i wegan. Marchewki rosną pod ziemią, więc możesz się zastanawiać, jak je ugotować. Marchewki najlepiej gotować w całości, najlepiej w dwuczwartym rondlu. Zacznij od umycia marchwi w bieżącej wodzie, a następnie pokrój ją na małe kawałki. Gotuj je przez około 6-7 minut, aż będą miękkie i lekko przyrumienione. Dopraw solą i podawaj natychmiast.
Po obraniu i pokrojeniu, połącz marchewki z wodą i skrobią kukurydzianą. Następnie dodać masło i miód. Dobrze wymieszać. Kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu przez 15 minut lub do momentu, gdy marchewki będą miękkie. Sprawdzić, wkładając czubek noża, powinny łatwo wyjść. Jeśli marchewki są jeszcze zbyt twarde, dodaj jeszcze trochę wody lub miodu i dopraw do smaku.
Aby sos był rzadszy i bardziej aromatyczny, dodaj trochę wody, która została z ugotowanych marchewek. Dodaj odrobinę brązowego cukru lub miodu i kilka kresek cynamonu. Możesz również posypać trochę parmezanu na wierzchu przed podaniem. Jeśli chcesz, aby twoje marchewki były wyjątkowo pyszne, podawaj je z lolką kwaśnej śmietany. Dla szybkiego i łatwego dania bocznego, spróbuj tego prostego przepisu na gotowane na parze marchewki.
While gotowane marchewki są całkiem smaczne same w sobie, dodanie świeżych ziół i przypraw czyni je jeszcze lepszymi. Lubię tymianek i pietruszkę, które są zarówno świetne dla dodania smaku i świeżości do dania. Gotowanie marchewek w wodzie i maśle dodaje subtelnego smaku. Jeśli planujesz podać je jako danie boczne, dodaj kilka gałązek tymianku lub rozmarynu, aby wydobyć smak.
Pokrojone marchewki potrzebują około pięciu minut, aby się ugotować. Całe marchewki, z drugiej strony, może trwać wszędzie od dziesięciu do dwudziestu minut. Należy unikać gotowania ich dłużej niż dziesięć minut, bo inaczej zamienią się w grzyby. Pamiętaj, aby najpierw je obrać, aby uniknąć gorzkiego smaku. Po obraniu, przechowuj resztki w szczelnym pojemniku do przechowywania w zamrażarce i odgrzewaj w razie potrzeby.
Ten prosty przepis zaczyna się od sauteing marchwi i cebuli w wegańskim maśle. Dodaj przyprawy i czosnek, i gotuj jeszcze kilka sekund. Wymieszaj z bulionem warzywnym i białym winem. Kontynuuj gotowanie, aż marchew będzie miękka. Gdy będzie gotowa, zagęść masę mąką. Dodaj sól, pieprz i mleko kokosowe, jeśli chcesz. Pozwól daniu gotować się przez 20 minut, często mieszając. Podawaj na ciepło lub na zimno i ciesz się!