Jak zrobi膰 duszon膮 marchewk臋

Oto 艂atwy przepis na duszon膮 marchewk臋. To proste danie jest doskona艂e zar贸wno dla wegetarian, jak i wegan. Marchewki rosn膮 pod ziemi膮, wi臋c mo偶esz si臋 zastanawia膰, jak je ugotowa膰. Marchewki najlepiej gotowa膰 w ca艂o艣ci, najlepiej w dwuczwartym rondlu. Zacznij od umycia marchwi w bie偶膮cej wodzie, a nast臋pnie pokr贸j j膮 na ma艂e kawa艂ki. Gotuj je przez oko艂o 6-7 minut, a偶 b臋d膮 mi臋kkie i lekko przyrumienione. Dopraw sol膮 i podawaj natychmiast.

Po obraniu i pokrojeniu, po艂膮cz marchewki z wod膮 i skrobi膮 kukurydzian膮. Nast臋pnie doda膰 mas艂o i mi贸d. Dobrze wymiesza膰. Kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu przez 15 minut lub do momentu, gdy marchewki b臋d膮 mi臋kkie. Sprawdzi膰, wk艂adaj膮c czubek no偶a, powinny 艂atwo wyj艣膰. Je艣li marchewki s膮 jeszcze zbyt twarde, dodaj jeszcze troch臋 wody lub miodu i dopraw do smaku.

Aby sos by艂 rzadszy i bardziej aromatyczny, dodaj troch臋 wody, kt贸ra zosta艂a z ugotowanych marchewek. Dodaj odrobin臋 br膮zowego cukru lub miodu i kilka kresek cynamonu. Mo偶esz r贸wnie偶 posypa膰 troch臋 parmezanu na wierzchu przed podaniem. Je艣li chcesz, aby twoje marchewki by艂y wyj膮tkowo pyszne, podawaj je z lolk膮 kwa艣nej 艣mietany. Dla szybkiego i 艂atwego dania bocznego, spr贸buj tego prostego przepisu na gotowane na parze marchewki.

While gotowane marchewki s膮 ca艂kiem smaczne same w sobie, dodanie 艣wie偶ych zi贸艂 i przypraw czyni je jeszcze lepszymi. Lubi臋 tymianek i pietruszk臋, kt贸re s膮 zar贸wno 艣wietne dla dodania smaku i 艣wie偶o艣ci do dania. Gotowanie marchewek w wodzie i ma艣le dodaje subtelnego smaku. Je艣li planujesz poda膰 je jako danie boczne, dodaj kilka ga艂膮zek tymianku lub rozmarynu, aby wydoby膰 smak.

Pokrojone marchewki potrzebuj膮 oko艂o pi臋ciu minut, aby si臋 ugotowa膰. Ca艂e marchewki, z drugiej strony, mo偶e trwa膰 wsz臋dzie od dziesi臋ciu do dwudziestu minut. Nale偶y unika膰 gotowania ich d艂u偶ej ni偶 dziesi臋膰 minut, bo inaczej zamieni膮 si臋 w grzyby. Pami臋taj, aby najpierw je obra膰, aby unikn膮膰 gorzkiego smaku. Po obraniu, przechowuj resztki w szczelnym pojemniku do przechowywania w zamra偶arce i odgrzewaj w razie potrzeby.

Ten prosty przepis zaczyna si臋 od sauteing marchwi i cebuli w wega艅skim ma艣le. Dodaj przyprawy i czosnek, i gotuj jeszcze kilka sekund. Wymieszaj z bulionem warzywnym i bia艂ym winem. Kontynuuj gotowanie, a偶 marchew b臋dzie mi臋kka. Gdy b臋dzie gotowa, zag臋艣膰 mas臋 m膮k膮. Dodaj s贸l, pieprz i mleko kokosowe, je艣li chcesz. Pozw贸l daniu gotowa膰 si臋 przez 20 minut, cz臋sto mieszaj膮c. Podawaj na ciep艂o lub na zimno i ciesz si臋!

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *