Pierś z kaczki jest idealna na niedzielny obiad, jednak nie wszyscy wiedzą w jaki sposób należy ją przygotować, aby zachwycała swoim smakiem.
Jak zamarynować pierś z kaczki? – przepisy
1. Marynata z wina
Do jej przygotowania będą potrzebne następujące składniki:
– miód ok. 2 łyżek
– czerwone wytrawne wino 1/4 szklanki
– 3 łyżki soku z pomarańczy
– tymianek, majeranek, sól i pieprz
Składniki należy zmieszać ze sobą i włożyć do nich pierś z kaczki najlepiej na całą noc.
2.Marynata do kaczki
Składniki:
– łyżka octu balsamicznego
– 3 ząbki czosnku
– 4 łyżki oleju
– 3 łyżki sosu sojowego
– łyżka miodu
– łyżka oregano
– pół łyżeczki ziół prowansalskich, tymianku i pieprzu
Wszystkie składniki mieszamy, a czosnek wcześniej przeciskamy przez praskę, tak powstałą marynatą smarujemy pierś z kaczki i odstawiamy na kilka godzin lub całą noc.
3. Marynata do kaczki pieczonej w piekarniku
Składniki:
– łyżeczka pieprzu
– łyżeczka soli
– łyżka papryki słodkiej
– pół szklanki oleju
– 1/3 torebki tymianku
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i nacieramy nimi pierś z kaczki, którą pozostawiamy w lodówce na całą noc.
Pamiętajmy, aby mięso dobrze się zamarynowało musi całą noc pozostać w lodówce.