Lato to pora roku, kiedy można zajadać się pysznymi czereśniami oraz pić orzeźwiające napoje przyrządzone z tych, łatwo dostępnych, owoców. Pytanie brzmi: jak ugotować kompot z czereśni, aby zachwycił swoim smakiem wszystkich domowników?
Zgromadzenie składników
Są różne domowe przepisy, ale niemal wszystkie łączy to, że najpierw trzeba oczywiście mieć pod ręką nie tylko same, świeże czereśnie (wystarczy 700 gram), ale także inne składniki. Mowa o wodzie (dokładnie 1,5 litra), kilku łyżkach cukru oraz dodatkowo soku z połowy cytryny, a nawet listkach mięty, które sprawią, że kompot będzie zaskakiwał specyficznym aromatem.
Jak ugotować kompot z czereśni – poszczególne etapy
Cała czynność nie jest skomplikowana. Na początku należy wlać wodę (wcześniej odmierzoną) do garnka. Następnie trzeba wsypać cukier i doprowadzić do stanu wrzenia. Czereśnie, które będą za chwilę umieszczone w tym samym naczyniu, muszą być umyte i jednocześnie bez ogonków.
Po wlaniu soku cytrynowego do garnka, przystępuje się do gotowania (które trwa około 4 minuty na małym ogniu). Na koniec zdejmuje się go z palnika i czeka, aż ostygnie. Gdy tak się stanie, pora przelać kompot do dzbanka i odstawić do lodówki.