Chili con carne jest daniem bardzo szybkim, a jego najważniejszym składnikiem jest mięso.
Jak zrobić chili con carne? – przepis
Składniki:
– mięso mielone 500 g
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 puszka kukurydzy
– 1 puszka pomidorów bez skórki (pomidory krojone ok. 400 g)
– 1 cebula
– 1 papryka czerwona
– 1 ząbek czosnku
– 250 ml bulionu
– papryczka chili lub ostra przyprawa chili
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka cukru
– sól, pieprz, natka pietruszki, kolendra, oregano
Przygotowanie:
Cebulę należy pokroić w kostkę i podsmażyć na dwóch łyżkach oleju. Kiedy cebula będzie zarumieniona dodajemy mięso i smażymy do uzyskania ciemnego koloru. Papryczkę chili kroimy drobno, usuwając uprzednio wszystkie ziarenka. Do mięsa dodajemy pomidory z puszki razem z wodą oraz koncentrat pomidorowy. Czosnek przeciskamy przez praskę i razem z bulionem dodajemy do mięsa. Następnie oczyszczamy paprykę i kroimy ją w kostkę, a kukurydzę oraz fasolę odsączamy na sitku. Po upływie 20 minut składniki te wkładamy do mięsa i gotujemy dalej pod przykryciem ok.15 minut. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
Pamiętajmy, że ta potrawa powinna zawierać trochę wody, dlatego jeśli jest jej za mało należy dolać nieco bulionu.