Jak kisić ogórki, żeby były twarde?

PytaniaKategoria: DietaJak kisić ogórki, żeby były twarde?
Dariusz zapytał 4 lata temu

Jak kisić ogórki, żeby były twarde?

1 odpowiedzi
Best Answer
Krzysztof Wieczorek Personel odpowiedział 4 lata temu

Któż nie pamięta smaku babcinych ogórków kiszonych? Jędrne, z chrupiącą skórką, niesamowitym smakiem i aromatem. Wiele młodych gospodyń domowych zastanawia się, jak kisić ogórki żeby były twarde i smakowały jak te znane z dzieciństwa. Co jest kluczem do najlepszego smaku? Czy babcie dodawały do przetworów sekretne składniki czy wystarczyła ich miłość?

Przygotowywanie ogórków kiszonych
Najważniejszym składnikiem i czynnikiem wpływającym na twardość są same ogórki. Powinny być młode, wkładane do słoików możliwie w najkrótszym czasie od zerwania. Każdy należy dokładnie obejrzeć by nie było oznak gnicia. Do słoja upycha się je dosyć ciasno. Poza nimi do naczynia trafiają jeszcze, kawałek chrzanu długości około 3 centymetrów oraz 2-3 ząbki czosnku. Na wierzchu powinien znaleźć się kwiat kopru lub przynajmniej gałązka tego zioła. Aby uniknąć kożucha i nadać specyficznego smaku gospodynie umieszczają na wierzchu liść: chrzanu, porzeczki, winogrona czy nawet dębowy. Wszystko to należy zalać chłodną przegotowaną wodą z solą. Zalanie ciepłą sprawi, że przetwory zmiękną.