Kocioł na ekogroszek to bardzo często stosowane rozwiązanie do ogrzewania domu. Tanie, mające wiele zalet. Jednak, aby w stu procentach skorzystać z jego możliwości, trzeba znać odpowiedź na pytanie: jak rozpalić piec na ekogroszek?
Odpowiednie rozpalanie pieca
Przede wszystkim należy przygotować suchy ekogroszek. Wtedy będzie się mieć pewność, że uniknie się dymu w trakcie spalania. Co więcej, warto pamiętać o właściwej ilości powietrza, jak musi być dostarczana do komory. W tym celu trzeba umiejętni zaprogramować moc wentylatora.
Sam ekogroszek ładuje się do wyczyszczonego podajnika. Kolejnym krokiem będzie ułożenie na wierzchu rozpałki w postaci papieru czy drewienek. Na koniec włącza się tryb automatyczny i dostosowuje m.in. czas przedmuchu i podawania paliwa.
Dobór parametrów
Wiadomo już, jak rozpalić piec na ekogroszek. Warto jeszcze dowiedzieć się, jak dobrać parametry kotła. Na ogół fabryczne ustawienia wystarczą, ale zdarza się się, że nie zawsze. Wtedy samemu da się je zmienić na inne.
Wszelkie dostępne w internecie poradniki zawierają w tym temacie przydatne porady. Najlepiej, jeżeli czas przerwy podajnika będzie wynosił nie więcej niż 50 sekund. Z kolei temperaturę wody powinno zwiększyć się do co najmniej 55 stopni Celsjusza.