Jak zrobić zalewę octową dla ryb – oto jak! Możesz przygotować własną octową marynatę do ryb w prostym słoiku wielkości ćwiartki. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, wybierz rybę, która jest na tyle duża, że łatwo ją ugryźć. Użyj do tego celu czystego, sterylnego słoika. Dodaj do słoika trochę przypraw oraz pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulę. Zalej rybę mieszaniną octu. Zostaw słoik w chłodnym miejscu na co najmniej tydzień. Możesz również dodać do mieszanki cukier granulowany i nasiona kopru.
Mieszaj dwuczęściowy ocet z jedną czwartą filiżanki cukru, pozwalając składnikom się połączyć. Możesz również dodać przyprawę do marynowania do mieszaniny; około jednej czwartej łyżeczki wystarczy na jedną kwartę wody. Do solanki można również dodać pokrojoną cebulę, jedną dużą cebulę na galon wody. Codziennie należy mieszać słoik. Kiedy solanka jest już gotowa, możesz dodać do niej rybę. Następnie umieść ją w lodówce i odczekaj 48 godzin przed spożyciem.
Następnie musisz przygotować szczupaka do marynowania. Proces ten jest stosunkowo łatwy. Wystarczy przygotować szklany słoik wielkości ćwiartki i dodać sól. Mieszanką zalej szczupaka, całkowicie go przykrywając. Pozostaw rybę do namoczenia na co najmniej 24 godziny. Następnie odcedź płyn i odrzuć kości y. Gdy solanka będzie gotowa, umieść szczupaka w lodówce na 48 godzin.
Możesz również przygotować solankę do szczupaka w szklanej misce lub słoiku Mason. Po namoczeniu jej przez 24 godziny należy ją wyjąć i włożyć rybę do zalewy octowej. Po jej zakończeniu można przełożyć ją do słoików w celu peklowania i przechowywania. Solanka octowa może być ponownie wykorzystana również do innych rodzajów mięsa. Wystarczy upewnić się, że dobrze ją wymieszać.
Jeśli jesteś nowicjuszem w puszkowaniu, będziesz chciał się upewnić, że postępujesz zgodnie z przepisem dokładnie, aby uniknąć zepsucia żywności lub stworzenia słoika z nieapetycznym profilem smakowym. Ogólna zasada robienia zalewy octowej to użycie dwóch trzecich octu na jedną trzecią wody. Taki stosunek daje lekko kwaśną bazę, dzięki czemu nadaje się ona do marynowania. Następnym krokiem jest dodanie cukru i pozostawienie ryby do namoczenia na co najmniej 24 godziny przed umieszczeniem jej w zalewie octowej.
Piklowanie ryb jest tradycyjną praktyką w Skandynawii, Japonii i Korei. To prosty sposób na konserwację ryby i nadaje jej słony, kwaśny smak, który przecina silniejsze smaki ryb. Większość rodzajów ryb może być peklowana w zalewie octowej. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, pozostaw rybę na co najmniej dwie godziny przed użyciem. W pełni zasolona ryba może być przechowywana do trzech miesięcy, a nawet dłużej.