Dowiedz się, jak zrobić sos Teriyaki, korzystając z tych podstawowych składników w spiżarni. Śmiały, gęsty sos może być używany jako marynata lub do panierowania ulubionych mięs. Wypróbuj go na następnej pizzy z kurczakiem Teriyaki lub zawiń w niego szaszłyki z kurczaka, aby uzyskać specjalne ujęcie chińskiego jedzenia. Oto kilka wskazówek, dzięki którym Twój sos będzie się wyróżniał. Daj nam znać w komentarzach, jak Ci się podoba! Jakie jest Twoje ulubione mięso do marynowania w sosie Teriyaki?
Ten japoński sos można zrobić w domu, używając tylko czterech składników. Jest pikantny i słodki i świetnie komponuje się ze wszystkim, od kurczaka po wieprzowinę. Możesz zrobić połowę przepisu i użyć połowy jako sosu lub zastąpić sake lub mirin dla sake. Możesz również przechowywać go w lodówce do późniejszego wykorzystania. Jeśli masz mało czasu, możesz nawet zrobić małą partię i zamrozić ją na później. Będziesz zadowolony, że to zrobiłeś!
Sos sojowy jest głównym składnikiem sosu teriyaki. Jest on wytwarzany z soi i pszenicy, więc większość sosów teriyaki nie jest bezglutenowa. Kokosowy płynny aminos jest bezglutenowy. Cukier brązowy i miód można zastąpić, można też użyć wegańskich słodzików jak agawa. Czosnek w proszku nie jest dobrym pomysłem w sosie teriyaki.
Najlepszy jest świeży imbir. Możesz też zamiast niego zrobić pastę imbirową. W ten sposób nie musisz obierać korzenia. Ocet ryżowy nadaje sosowi odrobinę kwasowości. Zamiennikiem octu ryżowego jest sok z limonki. Na koniec, świeży imbir dodaje sosowi szczególnego wymiaru. Aby zmielić imbir, użyj tarki Microplane. Na koniec możesz użyć sosu jako bazy do różnych przepisów.
Homemade teriyaki sauce is easy to prepare. Wszystko czego potrzebujesz to zszywki ze spiżarni, w tym sos sojowy, imbir, czosnek i mirin. Sos zajmuje zaledwie kilka minut, a można go wykorzystać na niezliczone sposoby. Można go używać w potrawach typu stir-fry, daniach z ryżu i nie tylko. Możesz również zrobić sos teriyaki z wyprzedzeniem i przechowywać go w lodówce.
Główne składniki sosu teriyaki to sos sojowy, imbir, czosnek i ocet ryżowy. Stosuje się je jako marynatę, glazurę lub sos do maczania w różnych potrawach w stylu japońskim. Można go również używać jako marynaty do mięs lub ryb. Ten sos jest ulubionym wśród miłośników jedzenia na całym świecie. Pokochasz go! Kiedy już nauczysz się go przyrządzać, będziesz miał pyszny sos, który będzie towarzyszył Twojemu następnemu azjatyckiemu posiłkowi.