Jeśli chcesz nauczyć się przyrządzać stek na grillu, powinieneś najpierw opanować kilka podstawowych technik. Oto jak przyprawić stek przed przyrządzeniem go na grillu. Po pierwsze, obficie dopraw stek solą koszerną, około pół łyżeczki na każdy funt steku. W razie potrzeby użyj więcej soli. Możesz użyć więcej niż 1/2 łyżeczki na każdy stek, lub więcej niż 3/4 łyżeczki na grube steki z pasków o wadze około 12 uncji. Po przyprawieniu steku, odstaw go do lodówki na co najmniej dwie godziny lub na noc przed przyrządzeniem. Sól przeniknie do mięsa i przyciągnie białka i cukry na powierzchnię, nadając mu chrupiącą, wartą zachodu skórkę.
Inna ważna wskazówka dotycząca gotowania steku na grillu to temperatura. Lepiej jest gotować stek do pożądanej temperatury wewnętrznej niż gotować go przez długi czas w wyższej temperaturze. Jest to szczególnie prawdziwe, jeśli jesteś początkującym kucharzem, i można użyć termometru do mięsa, aby sprawdzić wewnętrzną temperaturę swojego steku. Dla steku medium-rare, celuj w 130-130 stopni temperatury wewnętrznej, podczas gdy stek medium-well powinien mieć 145-155 stopni.
Przygotowując stek na grillu, pierwszą rzeczą, którą powinieneś zrobić, jest doprawienie steku solą i pieprzem. Możesz użyć szpikulca do steków lub widelca, aby sprawdzić jego doneness. Jeśli chcesz, aby być medium-rare, można marynować go przez około godzinę przed gotowaniem. Następnie, przygotuj swojego grilla. Upewnij się, że użyłeś nieprzywierającego sprayu i wyczyść powierzchnię czystym ręcznikiem. Rozgrzej grill do około 500 stopni.
Marynuj stek przez co najmniej 30 minut przed gotowaniem. Jeśli masz czas, zrób marynatę z ziołami i przyprawami, które nadadzą stekowi aromatyczny smak. Świeże zioła, czosnek, jalapeno, oregano, sól i oliwa z oliwek tworzą pyszną marynatę. Możesz nawet zamrozić masło ziołowe do późniejszego wykorzystania. Możesz nawet podawać je jako dip. Będzie smakować dobrze tak czy inaczej.
Myślisz nad pracą w gastronomii? Kliknij: https://infojob.pl/praca-w-gastronomii
Możesz wybrać spośród różnych kawałków steku i przygotować je przy użyciu tych samych metod. Po tym, jak zdecydowałeś, który rodzaj podać, następnym krokiem jest wybór metody gotowania. Ta metoda jest szybka i łatwa i zapewni, że Twój stek będzie idealny za każdym razem. A kiedy już to zrobisz, będziesz cieszyć się swoim stekiem w krótkim czasie. Możesz użyć każdego rodzaju steku, od flank steak do filet mignon.
Sezonuj dokładnie stek przed gotowaniem go na grillu. Zawsze pamiętaj o grubości steku, kiedy go przyprawiasz. Aby uzyskać stek medium-rare, należy rozgrzać grill do 500 stopni. Usuń steki z grilla, gdy osiągną 100 stopni wewnętrznie. Następnie przełóż je na nieoświetloną część i dokończ gotowanie przez siedem do dziesięciu minut, dostosowując się do grubości steku. Po ugotowaniu, pozwól im odpocząć przez 5 minut przed podaniem.