Kiedy chcesz uzyskać zdrowszą opcję dla kwaśnej śmietany, spróbuj zrobić własną. Pozwoli Ci to zaoszczędzić pieniądze i kalorie, a jednocześnie doda więcej smaku do Twoich potraw. Ponadto, domowej roboty kwaśna śmietana będzie się utrzymywać przez co najmniej dwa tygodnie. Możesz użyć jej do dodania do pieczonych ziemniaków, do pieczenia lub do innych potraw, które wymagają kwaśnej śmietany. Zachowuje się również dobrze przez tydzień w lodówce. Informacja żywieniowa poniżej jest dla jednej partii.
Podstawowa procedura dla robienia kwaśnej śmietany jest połączyć śmietanę z maślanką w misce. Kiedy śmietana jest ubijana z maślanką, bakterie kwasu mlekowego w mleku lub śmietanie reagują z nią, wytwarzając więcej kwasu i tworząc kwaśną i gęstą masę. Powinieneś pozwolić tej mieszaninie siedzieć w temperaturze pokojowej przez co najmniej 24 godziny przed użyciem. Po dniu lub dwóch, można go używać do pieczenia i dipów cebulowych.
Aby zrobić domową kwaśną śmietanę, będziesz potrzebował pojemnika wystarczająco dużego, aby utrzymać mieszaninę. Słoik typu mason będzie działał dobrze. Kiedy kwaśna śmietana będzie już twarda, możesz ją przenieść do szczelnego pojemnika. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Jeśli masz jakieś resztki kwaśnej śmietany, po prostu wymieszaj ją i przechowuj w szklanym lub masonowym słoiku, aby zachować świeżość.
Przygotowując domową kwaśną śmietanę, powinieneś wybrać rodzaj śmietany, której używasz. Aby uzyskać gęstszą kwaśną śmietanę, powinieneś użyć ciężkiej śmietany lub bitej śmietany. Pół na pół daje cieńszą konsystencję. Surowa śmietana to kolejna opcja. Ultra-pasteryzowana śmietana może dawać niespójne rezultaty. Kwaśna śmietana może być również wykonana przy użyciu innych produktów mlecznych. To może zająć więcej czasu, aby zrobić, ale to jest warte wysiłku.
Kwaśna śmietana może być wykonana przy użyciu surowego mleka zamiast ciężkiej śmietany. Ta metoda da ci cieńszą konsystencję niż ta kupiona w sklepie kwaśna śmietana, ale nie będzie tak kremowa jak kupiony rodzaj. Ponadto, domowej roboty kwaśna śmietana jest zdrowsza, ponieważ jest wykonana bez dodatku konserwantów i stabilizatorów. Aby zrobić domową kwaśną śmietanę, będziesz potrzebował ciężkiej śmietany, która ma 36% tłuszczu. Maślanka wymaga środka fermentującego, który jest powszechny w jogurcie.
Domowa kwaśna śmietana jest znacznie łatwiejsza niż kupiona w sklepie. Zazwyczaj kwaśna śmietana jest wykonana z ciężkiej śmietany i bakterii. Ma minimum 18 procent tłuszczu masła i jest dobrym źródłem wapnia i witaminy A.Poniższy przepis da około jednej czwartej filiżanki kwaśnej śmietany. Jeśli planujesz zrobić więcej niż 2 filiżanki, użyj kwartalnego słoika.
W miejsce soku z cytryny można użyć soku lub octu. Różnica w smaku nie jest znacząca, więc albo jeden będzie pracować. Jeśli nie możesz znaleźć soku z cytryny, możesz również zastąpić ocet jabłkowy cydr lub biały ocet destylowany zamiast. Gotowy produkt powinien być przechowywany w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie domowej kwaśnej śmietany. Możesz zastosować każdą z tych metod, aby stworzyć własną.