Mamy wiosnę, czyli wielkimi krokami zbliża się sezon grillowania. Oprócz popularnych kiełbasek na grillu możemy podać np. filet z kurczaka czy żeberka.
Jak zamarynować żeberka na grilla?
Do zamarynowania żeberek będą nam potrzebne:
– około 1 kg żeberek
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżki musztardy
– 2 łyżki sosu sojowego
– łyżka miodu
– 3 łyżki oleju
– łyżeczka pieprzu
– łyżeczka papryki słodkiej
Przygotowanie:
Żeberka kroimy w paski (każdy pasek powinien mieć kość) i mieszamy ze sobą wszystkie składniki, przeciskając wcześniej czosnek przez praskę. Następnie dokładnie obtaczamy żeberka w powstałej marynacie i przekładamy do naczynia, które zamykamy folią aluminiową. Tak przygotowane żeberka wkładamy na noc do lodówki. Żeberka należy wyjąć godzinę przed rozpaleniem grilla, a żeby były soczyste i dobrze wypieczone należy je grillować w wysokiej temperaturze przez około 30 minut.
Pamiętajmy, aby podczas grillowania przekładać żeberka na drugą stronę, aby mięso równomiernie się dopiekło z każdej strony.