Jak odcedzić makaron?

PytaniaKategoria: InneJak odcedzić makaron?
Aldona zapytał 1 miesiąc temu

Jak odcedzić makaron?

1 odpowiedzi
Best Answer
Krzysztof Wieczorek Personel odpowiedział 1 miesiąc temu

Po zagotowaniu makarony konieczne jest jego odcedzenie. Przy makaronach grubszych, na przykład świderkach, czynność ta nie jest trudna. Można użyć w tym celu sitka i po prostu przelać przez nie wodę z makaronem. Można też użyć specjalnej łyżki z dziurkami i wyłowić makaron z garnka. Przy makaronach typu spaghetti czy makaronie domowym jest trudniej. Odcedzanie może spowodować sklejenie się makaronu. Jak odcedzić makaron by tak nie było?
 
Hartowanie makaronu
Ciekawym sposobem jest odcedzanie po wcześniejszym zahartowaniu makaronu. Aby to zrobić, garnek z ugotowanym makaronem należy postawić w zlewie i bardzo powoli wlać do środka dużą ilość zimnej wody, delikatnie mieszając makaron, a dopiero później odcedzać, przelewając ugotowany makaron na duże sito. W ten sposób minimalizuje się ryzyko sklejenia makaronu.
 
Odcedzanie cienkiego makaronu
Możliwe jest też zwykłe odcedzenie cienkiego makaronu, bez ryzyka jego uszkodzenia czy sklejania się. W tym celu ugotowany makaron należy przelewać przez duże sitko, koniecznie przelewając go podczas odcedzania zimną wodą. Wskazane jest też delikatne potrząsanie sitkiem. Odcedzając w ten sposób, warto na bieżąco przekładać makaron z sitka do jakiegoś naczynia, by uniknąć zbyt dużej ilości makaronu w sitku, jego ciężar bowiem może zwiększać ryzyko sklejania się.