Jak obierać fasolkę szparagową?

PytaniaKategoria: InneJak obierać fasolkę szparagową?
Arkadiusz zapytał 2 miesiące temu

Jak obierać fasolkę szparagową?

1 odpowiedzi
Best Answer
Krzysztof Wieczorek Personel odpowiedział 2 miesiące temu

Fasolka szparagowa to smaczne oraz bardzo zdrowe warzywo, które można podawać na wiele sposobów. Bardzo dobrze smakuje, jeśli zostanie ugotowana w osolonej wodzie, a następnie polana zeszkloną bułką tartą. Zanim jednak znajdzie się ona na talerzu trzeba uporać się z jej oczyszczeniem oraz obraniem.

Jak obrać fasolkę szparagową?
Gdy fasolka szparagowa jest młoda, to wówczas jest miękka i nie ma problemu z jej obraniem. Z kolei gdy jest ona nieco starsza i w związku z tym łykowata, wówczas trzeba znaleźć na nią odpowiedni sposób.
Fasolka występuje w dwóch odmianach. Zazwyczaj żółta jest bardziej delikatna, a zielona wymaga starannego obrania i usunięcia twardych włókien. W celu obrania takiej fasolki trzeba przygotować mały nożyk oraz miskę, do której będzie można wrzucać odcięte końcówki oraz łyka.
W celu usunięcia końcówki oraz włókien, które to nie nadają się do jedzenia, należy przełożyć fasolkę do miski, a następnie zalać ją wrzącą wodą. Dzięki temu łyka znacznie łatwiej odejdą od strąków.

Po kilkunastu sekundach należy wynurzyć fasolkę z gorącej wody i poczekać aż trochę ostygnie. Później można rozpocząć obieranie. W tym celu należy nadcinać końcówki z gałązką i delikatnym ruchem pociągać w dół. W taki sposób można wraz z końcówką usunąć twarde, łykowate części fasolki.