Grzyby nazywane są mięsem lasu. Krąży wokół nich wiele mitów, między innymi ten, że grzyby nie mają wartości odżywczych. Wbrew pozorom grzyby mają sporo dobrych dla nas składników, ale cenimy je głównie za walory smakowe. Z tego też to powodu nazywamy grzyby mięsem lasu.
Jak przyrządzić mrożone grzyby?
Mrożenie jest jedną z metod przechowywania grzybów po sezonie zbiorów. W zasadzie jest to jedna z dwóch znanych metod. Drugą jest suszenie. Mrożone grzyby są zdecydowanie bardziej praktyczne w użyciu od suszonych, ponieważ nie musimy ich namaczać przed rozpoczęciem gotowania. Dodatkowo faktura grzybów mrożonych jest lepsza niż suszonych, ponieważ grzyby te są bardziej jędrne, choć nie w takim samym stopniu jak grzyby świeże.
Mrożone grzyby nie muszą być dodatkowo przygotowywane przed gotowaniem. Jeśli gotujemy zupę, możemy mrożone grzyby wprost z zamrażalnika dodać do zupy. Jeśli przyrządzamy sos, zaleca się grzyby wcześniej rozmrozić, głównie po to, aby woda, jaka wycieknie z grzybów, mogła zostać oddzielona od nich (skraca to czas gotowania).