Mięso z kurczaka jest jednym z często używanych składników do przygotowania posiłku. Jego obróbka termiczna nie zajmuje dużo czasu a przy okazji jest niezwykle pożywnym i smacznym elementem każdego dania. Wiele osób przechowuje jego gotowe porcje w zamrażalniku. W przypadku potrzeby przygotowania jedzenia w krótkim czasie istotnym jest to, jak szybko rozmrozić pierś z kurczaka.
W przypadku kiedy nie mamy czasu na powolne rozmrożenie mięsa w lodówce, z pomocą przychodzi wykorzystanie zimnej wody. Pierś z kurczaka, najlepiej zapakowaną w szczelny worek, umieszczamy w misce z wodą. Istotne jest, by zmieniać ją co najmniej co godzinę. Tym sposobem mięso powinno rozmrozić się po około dwóch godzinach. Co więcej, powinno unikać się użycia ciepłej wody, która przyspiesza namnażanie bakterii. Innym rozwiązaniem jest wykorzystanie mikrofalówki lub piekarnika. Jego przewagą jest to, że nie potrzeba do niego wody. Sprzęt powinien jedynie posiadać odpowiedni program do rozmrażania lub wentylator do osuszania mięsa.