Zanim zaczniesz przygotowywać rogaliki, musisz najpierw przygotować ciasto. Wymieszaj jajka i połowę masła. Następnie dodaj mąkę, aby je zagnieść, aby było mniej klejące. W następnej kolejności pokrusz gruby cukier za pomocą wałka. Rozwałkuj ciasto na grubość około 1/8 cala. Pokrój ciasto na ośmiocalowe kwadraty i posmaruj je masłem i grubym cukrem. Zwiń trójkąty, aby uformować rogaliki. Piecz rogaliki w nagrzanym piekarniku przez około dwadzieścia pięć minut. Po tym czasie można dodać posiekane orzechy.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić rogale świętomarcińskie, masz szczęście. Te polskie przysmaki z ciasta są spożywane 11 listopada, w dniu św. Marcina, w wielu krajach w całej Europie. Choć są podobne do francuskich rogalików, to jednak są to słodkie bułeczki w kształcie półksiężyca, które robi się z trzech żółtek. Oprócz maku i migdałów, te placki są również spożywane w polskie Święto Niepodległości, 11 listopada.
Jako że tradycja robienia rogalików sięga czasów średniowiecza, ciasto jest starożytne. W dawnych czasach piekarze wyrabiali je, zwijając ciasto w rogi wołu. Później praktyka ta została przejęta przez Kościół łaciński, który podniósł ją na wyższy poziom. Kształt ciasta, podkowa, został zinterpretowany jako nawiązanie do podkowy.
W zależności od wielkości ciasta, możesz przygotować rogale świętomarcińskie według swoich upodobań. Ciasto należy wyrabiać przez około minutę. Gdy będą już gotowe, możesz posmarować je masłem lub zanurzyć w lukrze. Ponadto te francuskie smakołyki znane są ze słodkiego smaku, co jest głównym powodem, dla którego są tak popularne wśród foodies.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić te pyszne smakołyki, rozważ odwiedzenie muzeum poświęconego słynnemu ciastu. Jego pierwsze piętro to dawna kamienica, która została otwarta w 2014 roku. Zlokalizowane w Poznaniu, jest największą w mieście piekarnią i pierwszym w kraju muzeum poświęconym lokalnemu produktowi. Za otwarcie muzeum odpowiedzialny był jego założyciel, Szymon Walter. W zbiorach muzeum znajdują się przedmioty związane z rogalami, legendami i historią ciasta.
Jeśli robisz te francuskie ciastka jako przysmak dla ukochanej osoby, powinieneś najpierw przygotować ciasto. Następnie wymieszaj cukier, jajko i mleko, aż będzie kremowe. Następnie, użyj haka do wyrabiania ciasta, aż będzie miękkie i elastyczne. Po tym czasie zawiń je szczelnie w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.